> Möjligheternas matematik
onsdag 18 december 2002
 Kulturettan  Nöje  Vetenskap  Under strecket  Språkspalten  Mat  Resereportage  Galleri SvD  Dialekter  Serier  Vykort
 Recensioner:  Böcker/Barnböcker  Teater  Konst  Opera/Dans  Film  Skivor  Krogtester  Advent och jul
 Sök i svd.se
Avancerad sökning
SENASTE NYTT
18/12 2002
12:41 
Messing öppnar för 3G-uppskov
12:35 
Nya Utfors får norska chefer
12:19 
Terrormisstänkta greps i Storbritannien
11:39 
SAS tvingas starta lågprisflyg
11:36 
Nytt lån lättnad för ABB
11:22 
Dom upphäver ny tysk invandringslag
11:13 
Förskolegrupper väntas växa
10:56 
Börsproffsen fick fel
10:51 
ABB mot strömmen på börsen
10:51 
Skrärpt bevakning efter attack i Kabul

Alla senaste nytt

SVT1 12:40-13:40
På spåret

TV3 12:05-13:00
Melrose Place

Kanal 5 12:40-13:35
Jay Leno show
Sök tv-program här

Kultur
8/12 2002

Möjligheternas matematik
Kombinatorik är ett relativt ungt ämne inom matematiken. Läran om hur olika saker kan kombineras föddes under förra seklet men dess verkliga blomstring har kommit de senaste decennierna. Förenklat handlar ämnet, som också kallas diskret matematik, om att räkna på olika möjliga kombinationer och hur de kan uppstå - oavsett om det gäller talserier eller spelkort, bud i en auktion eller gener hos en bakterie.
- Den snabba utvecklingen av ämnet har skett tack vare datalogins framväxt under 80-talet. Att skriva effektiva program som ska utföra något så snabbt och minnessnålt som möjligt är ett perfekt problem för en kombinatoriker, säger Svante Linusson som är professor vid Linköpings universitet
Han är en av många unga företrädare för det nya ämnet. En annan är Kimmo Eriksson vid Mälardalens högskola.
- Jag lär ha varit Sveriges yngste professor ett tag innan Svante och andra unga förmågor dök upp, säger han.
Att liksom de två bli professor som 30-åring är möjligt inom matematiken där man inte är beroende
av krångliga experiment eller andra forskare som ska bli färdiga med resultat.
- Arbetar du hårt och har lite tur går det att komma väldigt långt väldigt snabbt, säger Svante Linusson.

Ofta dyker en kortlek upp när en kombinatoriker ska förklara sitt ämne. Den passar bra för att exemplifiera de ofta komplexa problem forskningen arbetar med - ibland kan den till och med bli själva forskningsobjektet. Svante Linusson har med sin kollega Johan Wästlund i Linköping listat ut det optimala sättet att spela whist, kortspelet där det gäller att ta stick genom att lägga ut ett högre kort än motspelaren.
- Med vår teori behöver man inte tänka igenom alla möjliga drag och motdrag. I stället räcker en snabb kalkyl för vilket kort man ska lägga. Först utvecklade vi modellen för bara en färg, men vi är nu i princip färdiga med hela kortleken, säger han.
Tillämpningen låter kanske mest lockande för bridge- och pokerspelare, men de problem som har dykt upp leder till nya teorier och metoder som kan användas på andra
håll.
Och användningen av diskret matematik bara växer. Kimmo Eriksson ska nästa år bygga upp ett laboratorium för experimentell samhällsvetenskap tillsammans med en sociolog och en ekonom vid Stockholms universitet. Här är tanken att byta ut spelkorten mot människor som deltar i förhandlingar och valsituationer för att testa olika ekonomiska och sociologiska teorier i praktiken - samma typ av forskning som ligger bakom årets nobelpris om spelet mellan säljare och köpare.
- Inom ekonomi bygger många teorier på att vi agerar rationellt och för vårt eget bästa i alla situationer. Bevisligen fungerar verkligheten inte så och här kan matematiken hjälpa till att ge modeller för hur personers agerande kan kombineras i olika situationer, säger Kimmo Eriksson.
En annan samhällsvetenskaplig användning är så kallade matchningsproblem - att kombinera grupper av människor med varandra på bästa sätt utifrån deras åsikter och behov. Första gången kombinatorik utnyttjades var för att matcha läkarstudenter med
praktikplatser på sjukhus i USA.
- Man visste att resultatet kunde variera och leda till olika många ändringar i efterhand. Med hjälp av kombinatorik lyckades administratörerna utifrån studenternas olika val få alla nöjda med de platser som fanns, säger Kimmo Eriksson.
Andra användningsområden där kombinatoriken spelar en stor roll finns inom bioteknik. Den snabba kartläggningen av DNA-sekvenser och hela genuppsättningar för olika bakterier, växter och djur ställer stora krav på att förstå kombinationerna av de fyra ingående basparen och olika generna.

Även inom fysik och kemi spelar diskret matematik en stor roll när det gäller att förstå egenskaperna hos olika material och kemiska ämnen utifrån hur kristallerna eller molekylerna de är uppbyggda av är sammanlänkande. Ofta finns det en stor mängd möjliga bindningar som ger materialet eller kemikalien olika egenskaper. Kombinatoriska studier kan ersätta många och kostsamma experiment och blir som ett teoretiskt laboratorium för fysikerna och
kemisterna.
- Nästa stora område för kombinatoriken tror jag blir inom neurovetenskapen. Här kan den bidra till förståelsen av de komplexa processerna i vår hjärna. De olika tankemönster som ger upphov till vårt medvetande bygger på kombinationer av aktiva och inaktiva nervceller som bör gå att studera med matematik, säger Kimmo Eriksson.
De båda kombinatorikerna startade sina forskarbanor på KTH där ämnet har sin hemvist i Sverige. Härifrån har nu forskare spridit sig runt om i landet och ämnet växer snabbt. Nästa år blir Sverige värdland för en stor konferens som samlar världens främsta forskare inom ämnet för första gången i norra Europa.

Ett tecken på att kombinatorik får en allt större betydelse är att det även ska inkluderas som en egen kurs inom gymnasiematematiken från nästa år. Svante Linusson har dragit igång kurser i diskret matematik för gymnasielärare vid Linköpings universitet.
- Det är verkligen bra att den traditionella matematiken i gymnasiet nu förnyas och kompletteras. Förutom att
kombinatorik har så många användningsområden tror jag att det för de flesta är ett mer lustfyllt och lättillgängligt ämne än till exempel avancerade differentialekvationer.

Andreas Nilsson






 © 2002 Kontakta SvD
Tipsa en vän om den här artikeln