VLT: VÄSTERÅS
Artikeln publicerad 2003-10-24


Tillämpad matematik. Kimmo Eriksson, professor i ämnet, vann över Marcus Andersson i 67a i sten, sax och påse. Men det är inte något spel som det går att vara bra på, menade professor Eriksson. Det går bara att vara dålig, till exempel genom att varje gång visa sten. I spelteori och slump invigde han sjundeklassarna för att visa lite av syftet med att de sitter och räknar i böckerna vareviga dag.
Foto: IRIS TIITTO

Sjuor läser matte på högskolan

När S:t Illianskolans sjundeklassare pluggar matte duger inte alltid den vanliga räkneboken. I tisdags förlades mattelektionen till högskolan med en professor som lärare.

Det såg i mycket ut som vilken föreläsning på högskolan som helst. Mattematikprofessorn Kimmo Eriksson före-läste om spelteori; definierade slump, gjorde sannolikhets-experiment och diskuterade spelteoretiska strategier.
   - Hur manifesteras... började han men ändrade sig snabbt.

I salen satt ett 50-tal sjundeklassare som valt matteinriktning på S:t Illianskolan - oifficiell samarbetspartner till Mälardalens högskola, som det så fint kallas.
   - Det handlar om att få ungdomar intresserade av mattematik och naturvetenskap. Det behöver samhället i dag, säger rektor Peter Johansson.
   För det ändamålet förklarade Kimmo Eriksson hur alla spel bygger på matematiska formler.
   - Fifa 2004, försökte en kille få honom att ta som exempel, men professor Eriksson höll sig till de mer klassiska, lätt-överskådliga som schack, singla slant och sten, sax och påse.
   Slantsingling är ingen omutbar skiljemetod, lärde Kimmo Eriksson. Det kan matematiken visa. En enkrona snurrar sällan mer än sex gånger i luften, så med en övad tumme går det att avgöra vad som hamnar uppåt - krona eller klave.
   - Säkerheten i tummen behöver inte vara mer än 15 procent, en sjättedel, menade Kimmo Eriksson.
   Bättre då att snurra den mot en bordsskiva, menade han. Då snurrar kronan omkring 100 varv.

Han illustrerade också hur spelteori fungerar genom att låta sjundeklassarna spela en form av luffarschack - strategispelet Hex. Spelteori går ut på att räkna ut hur människor väljer - spelar - i vissa situationer mot andra människor. Exempelvis var det är bäst att sätta krysset när motspelaren har satt sin ring.

Efter en teoretisk genomgång lät professorn sig utmanas i Hex av Leila i 76b.
   Och nu blev hennes klass-kamrater riktigt engagerade. Halvstående i bänkarna i den sluttande föreläsningssalen ropade de intruktioner, råd, och direkta order om hur hon skulle sätta sina kryss.
   - Vänster! Nej, där brevid! Ner, ner, ner! Leila överöstes av motsägelsefulla råd, men höll sig ändå kall. Hon följde teorin och klådde professorn.
   - Trots att jag är expert på det här spelet så fick jag stryk, konstaterade Kimmo Eriksson och avslöjade enda hemligheten: Leila fick börja.

Sällan har en sjundeklass varit så engagerad under en mattelektion.
   - Det handlar också om att få eleverna att känna till att det finns en högskola, säger rektorn Peter Johansson. Speciellt för de som inte kommer från ett hem med studietradition är det viktigt att få in högskolan i deras begreppsapparat.
   - Får de besöka högskolan blir det en del av deras värld och då blir det lättare att tänka att "där kan jag också tänka mig att gå en dag".

Tobias Barkman

Senaste nytt från vlt.se
Lokalt 14.03 Dystert på jobbfronten
13.05 Trafikolycka på E18
11.47 Skadad Salo kan missa historisk match
10.45 Föreningar får högre hyra
10.14 Arboga fortsätter tappa befolkning
 
Telegram 14.20 Marocko ska hindra flyktingström
14.18 Attendo skjuter upp börsnotering
13.41 Lund bäst på studentinflytande
13.38 Tyska tidningar ber hovet om ursäkt
13.36 Skandalen i Intrum Justitia växer
Text och bilder på vlt.se innefattas av upphovsrätten.
Information om cookies.
Vestmanlands Läns Tidning
Box 3
721 03 VÄSTERÅS
Tel: 021-19 90 00
Kontakta vlt.se: internet.red@vlt.se